Klädmodet genom tiderna
Hem Variation Modets växlingar Genom århundradena Citat Modetidningar Länkar
1400-talet Renässansen Ludvig XIVs tid Rokokon 1800-talet 1900-talet 2000-talet

Modet genom århundradena

Sengotiken, det fransk-burgundiska modet (1400-talet)

Burgundisk_adelsjungfru

1400-talets Burgund omfattade inte endast norra delen av dagens Frankrike, utan även Belgien och Nederländerna. Det var ett rikt land med ett högt utvecklat näringsliv och innevånarna levde i relativt stor rikedom.

Kostbara tyger, dyrbara smycken, gyllene klockor och bjällror hörde till "vardagsklädseln". Bland de som dikterade modet återfanns Karl den djärve; hans klädsel beskrevs av samtida som "mycket prunkande och något överdriven".

1400-tals skor

En karakteristisk detalj var de slanka och spetsiga formerna, i såväl huvudbonader som kläder och skor. Furstar och prinsar fick ha skospetsar som var två och en halv gånger fotlängden, rikt folk en gång fotlängden och vanligt folk en halv gång fotens längd. Härifrån kommer talesättet "att leva på stor fot".

En annan detalj var "mi-parti", vilket innebar att plagget delades i två olikfärgade hälfter genom ränder på tvären eller längden, och plaggets högra och vänstra sida kunde vara olikt skuret, till exempel kunde högra ärmen vara vid och den vänstra smal.
Källor: Wikipedia och Wikimedia Commons. Enligt GNU

© 2007-2022 Mode genom tiderna


En del av web.tjosan