Klädmodet genom tiderna
Hem Variation Modets växlingar Genom århundradena Citat Modetidningar Länkar

Modets växlingar

Klädedräkten skapades ursprungligen för att skydda mot värme alternativt kyla och tjänstgjorde först i andra hand som prydnad.

Jan_van_Eyck

Med modets växlingar kom löften om ett skönhetsideal som människor har kommit att tro på och böja sig för - ett slags modets diktatur. Skönhetsidealen har skiftat genom tiderna, från den yppiga kvinnofiguren på 1500-talet till nutiden slanka linje.

En av de vanligaste tendenserna har varit att överdriva kroppens proportioner - antingen att framhäva eller dölja vissa partier. Exempel på detta är medeltidens putande mage, den överdrivet smala midjan i mitten på 1850-talet och när kvinnan började visa benen, vilket skedde på 1920-talet.

dekolletage

Den mest populära detaljen inom kvinnomodet har varit storleken på urringen, dekolletaget. Detta var modernt redan på Kreta under 17:e århundradet före Kristus, och återkom sedan på medeltiden, då mer eller mindre hela bysten visades.

Under renässansen, med dess stränga spanska mode, förbjöds dekolletaget, men återkom senare under barocken och rokokon. Under Napoleons tid var det populärt med närapå genomskinliga tyger.
Källor: Wikipedia och Wikimedia Commons. Enligt GNU

© 2007-2024 Mode genom tiderna


En del av web.tjosan