Klädmodet genom tiderna
Hem Variation Modets växlingar Genom århundradena Citat Modetidningar Länkar
1400-talet Renässansen Ludvig XIVs tid Rokokon 1800-talet 1900-talet 2000-talet

Modet genom århundradena

Rokokon 1730-1789

Marie_Antoinette 1783

Rokoko kallas det mode som var populärt år 1730-1789. Ordet Rokoko betyder överdrivet och det karakteristiska för denna epok var som sagt överdrivandet av kvinnans former.

För att höfterna skulle bli så stora som möjligt gjordes en ställning av fiskben som användes som underkjol. Omfånget på den var så stort att damerna hade svårt att både sitta och gå, de var tvungna att gå i sidled genom till och med dubbeldörrar.

Urringningen på klänningen skulle vara djup och doldes ibland av en liten vit duk. Midjan skulle vara hög och smal. På unga barn knäckte man ofta revbenen; senare, mot mitten av 1800-talet, hände det också att man opererade bort de par nedersta.

Maria_Luisa_de_Parma

Klänningarna de bar var långa och bestod ofta av sidentyg med blomtryck som var garnerad med broderier, spetsar och volanger. Håret som ofta var smyckat med pärlor och blommor, pudrades mycket och var ofta uppsatt i stora och höga kreationer vilket resulterade att det ofta sattes i brand i takkronorna.

Det ansågs även vackert att vara mycket blek, så puder användes i stora mängder av både män och kvinnor. Kvinnorna som använde mest smink använde så mycket att till och med deras egna män hade svårt att känna igen dem. Pudret som de använde innehöll bly, och det var inte ovanligt att man blev sjuk på grund av blyförgiftning, men man förstod inte förrän senare att detta berodde på pudret.

De populäraste färgerna under rokokon var pärlgrått, ljusblått, ljusgrönt och rosa.
Källor: Wikipedia och Wikimedia Commons. Enligt GNU

© 2007-2022 Mode genom tiderna


En del av web.tjosan