Älgen - skogens konung
Älgen - skogens konung
Första-sidan
Utseende
Hornen
Jakt på älg
Älgtroféer och rekordhorn
Älg på olika språk
Älgparker och hägn
Kuriös kuriosa
Hälge - Sveriges mest kända älg
Roliga historier om älg, jakt, jägare ...
Galleri - bilder av älgar
Älg-Länkar
Övriga länkar
Jakt- och fisketidningar

Kuriosa och annat smått och gott om älgar

Tycho Brahe's tama älg

Astronomen Tycho Brahe hade, när han härskade på Ven, en tam älg. Älgen hade transporterats över till Lanskrona slott för att roa gästerna vid en fest.

Emellertid tog sig älgen uppför slottstrappan och drack sig så berusad av starköl, att den föll ned för trappan och bröt ena benet. Trotts god omvårdnad dog älgen strax efter olyckan.

 

Albrecht Dürer Lüsterweibchen
Lüsterweibchen
Albrecht Dürer (1471-1528)

Svensk-dansk älg

I Danmark försvann den sista vilda älgen under yngre stenålder. Men 1999 simmade en svensk älg de två milen över Öresund och levde fredligt på Nordsjälland.

Danmarks motsvarighet till Naturvårdsverket lätt till och med beställa och sätta upp varningsskyltar för denna enda älg. Men efter ett halvt år kördes den på och dödades av ett tåg.

Simmare

Älgen är en duktig simmare och kan simma med en hastighet av 10 km/tim i upp till två timmar.

Lüsterweibchen

Lüsterweibchen (tyska) är en ljuskrona där horn används bas för en, ofta mytisk, kvinnofigur. Tuschteckningen av Albert Dürer från 1513 visar en ljuskrona med älghorn. Denna typ av ljuskronor av horn spred sig över hela det tyska området och var särskilt populära i södra Tyskland.

Älg-vatten

Sör-Älgen (Sör-Elgen) är en sjö i Västmanland. Via sund är den förbunden med Norr-Älgen och Halvtron. Grythyttan ligger vid Sör-Älgens södra delar.

Julius Caesar och älgen

I boken De Bello Gallico av den romerske krigsherren Julius Caesar finns en beskrivning av älgen. Där påstår han att älgen saknar leder i benen, så djuret omöjligt kan resa sig upp efter ett fall.

Caesar påstår även att älgen har speciella sovträd, som de lutar sig mot på nätterna. Det skulle varit populärt att söka upp sovträdet, hugga ett jack i trädet. När älgen lutar sig mot trädet för att sova går detta av, älgen faller omkull och jägaren kan då enkelt döda älgen.

Jämtländska älgar till Skottland

För ungefär tusen år sedan dog den sista vilda älgen i Skottland. I juni 2007 rapporterade SR Jämtland att nu vill skottarna ha tillbaka skogens konung och tar hjälp av Sverige. En dräktig älgko och en tjurkalv från jämtländska Orrviken ska utgöra grunden till en ny skotsk älgstam. Flytten till det nya landet kommer att dokumenteras av brittiska BBC.

Äter kvistar

Det amerikanska ordet för älg är moose, som kommer av det indianska ordet moz som betyder kvistättare.

Älgtackling

I Sydsvenska Dagbladet, 7 augusti 2001, kunde man läsa om en 27-årig kvinna, som var sen på väg till bussen. Hon sprang hastigt ut och tre steg utanför dörren fick hon en smäll och åkte i gatan. När hon omtumlad tittar upp fick hon syn på en lika omtumlad älg. Det är den första kända älgtacklingen någonsin.

Ur "Älgen" av Edgar Allan Poe

"Ha, då fönstret upp jag kastar, in en älg i rummet hastar - Ståtligt djur med mystisk uppsyn! Sekler skönjas ju däri."
© 2007-2024 Älgen - skogens konung


En del av web.tjosan